Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az alvás sokkal több annál, hogy lehunyod a szemed!

Az alvás sokkal több annál, hogy lehunyod a szemed!

A pihentető, mély, megfelelő mennyiségű alvás mindenki számára elemi szükséglet. Rohanó világunkban pedig egyre fontosabbá válik, hogy felhívjuk a figyelmet a témára, mivel egyrészt folyamatosan emelkedik azok száma, akik úgy döntenek, hogy csökkentik a pihenésre szánt időt. Másrészt, rengeteget tehetünk az alvás minőségének javítása érdekében.

 

 

 

 

 

Átlagosan életünk közel egyharmadát töltjük alvással és regenerálódással, ezért tudnunk kell, hogy mi az, ami az pihenés ideális feltételeit biztosítja számunkra, hiszen az alvás minősége alapvetően befolyásolhatja döntéseinket és teljesítményünket az élet minden területén.

Kutatások sora bizonyítja, hogy az alvás mennyisége hatással van a hormonháztartásra, a fizikai teljesítőképességre és a szellemi kapacitásra is.

STEENS hálószoba

 

Egy hálószoba bútorainak elsődleges célja, hogy messzemenőkig biztosítsák az egészséges pihenés körülményeit, ami azonban személyenként eltérő lehet. Kiválasztásuk során ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni. 

A körültekintően megválasztott bútorokon túl is számos módon javítható az alvás minősége. Ezek közül gyűjtöttük össze egy friss listát.

A kielégítő alvás alapvető feltétele a megfelelő ágy és matrac kiválasztása. Az egészséges ágy alásimítja a gerinc különböző görbületeit. 

A puhább matracok inkább a kisebb súlyú, jellemzően oldalfekvő helyzetben alvók számára ideálisak, vagy azok számára, akik változatos pozíciókban alszanak. A keményebb matracok inkább a nagyobb testsúlyú embereknek ajánlottak, akik háton vagy hason szeretnek aludni, mert így elkerülhető, hogy a túl nagy terhelés érje a medencét és a gerincet. 

STEENS hálószoba bútorok

 

A pihenés során felvett pozíció alapvető fontosságú a gerinc terhelésének szempontjából. A megfelelő párnák használata pedig szintén sokat segíthet az ideális testhelyzet felvételében.

A kutatások alapján oldalfekvésben átlagosan az emberek több, mint 40%-a alszik. Ez a pozíció jelenti a legkisebb terhelést a különböző testrészekre, ezért az oldalt alvók körében ritkábban fordul elő a mozgásszervi panaszok kialakulása. Ennél a pozíciónál a fej mellett a deréktáj alá is tanácsos egy párnát tenni, hogy a gerinc megfelelő pozícióban kerüljön

.

BePureHome díszpárnák

Hasonfekvésben szintén érdemes a derék alá párnát helyezni. Aki inkább háton szeret aludni, annak a térdek alá célszerű egy plusz párnát tennie. Ebben a testhelyzetben a két térd közé helyezett párna is segít pihenés közben stabilizálni a medencét.

 

A matrac karbantartásának szintén kiemelt jelentősége van. Egy kutatás szerint egy körültekintően megválasztott matrac felére csökkentheti az esetleges váll- és hátfájdalmakat. Érdemes ezért 5-6 évente alaposan megvizsgálni a matracokat, szükség esetén cserélni azokat.

Nagy hatással van a pihenésre a minket érő természetes fény mennyisége is. Fontos a szabadban töltött idő mellett az is, hogy egy lakásba mennyi fény jut be.

Érdemes megfontolni akár egy megfelelő fényterápiás lámpa beszerzését, illetve olyan applikációk letöltését is, amelyek az általunk használt különböző monitorokon és képernyőkön a kék fény fogyasztást megfelelő szinten tartják.

 

Robin fenyő gyerekágy

Több kutatás mutatott rá arra is, hogy érdemes  két órával lefekvés előtt kikapcsolni a monitorokat és egyéb képernyőket a könnyű álomba merülés érdekében.

Végül, de nem utolsó sorban egy hálószobában a komfort érzet szempontjából a tároló egységek is hozzájárulhatnak a könnyebb ellazuláshoz és elalváshoz. 

Dennis hálószobai tárolóegységek

A Nide webáruházban ágyak, matracok és egyéb hálószoba bútorok széles választéka várja, hogy megtalálhassa, amire igazán szüksége van egy pihentető hálószoba kialakításához.

Tartalomhoz tartozó címkék: #Alvás