Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Esőálló, fa kerti bútoraink készenlétben várják az áprilist

Esőálló, fa kerti bútoraink készenlétben várják az áprilist

A melegedő idő hatására egyre többen terveznek szabadtéri programokat. Egy kertben elfogyasztott tökéletes reggelihez a Nide webáruházban kerti bútorok széles választékából válogathat. Ezek közül különösen a kültéri fa garnitúrák ápolásánál érdemes körültekintően eljárni. Ehhez szeretnénk néhány jól bevált módszert ajánlani, hiszen kerti bútorok terén érdemes hosszú távon gondolkodni.

A fa egy természetes anyag, ezért megfelelő kezelés nélkül néhány év elteltével kiszáradhat, elszíneződhet, felületén hasadások keletkezhetnek. Aki szeretné, hogy fából készült kültéri bútorai változatlan formában várják a vendégeket, szánjon rá évente egy kis időt az olajos vagy lazúros ápolásra!

Nide - Toledo kerti szék

A fa kültéri asztalok, székek és padok napjainkban jellemzően fenyőből,  rattanból vagy teak fából készülnek. Utóbbi, egyéb kedvező tulajdonságai mellett, árfekvése miatt vált népszerű alapanyagává a kerti bútoroknak.

A fa kerti bútorok kezelése egyszerű, talán éppen ezért könnyű megfeledkezni róla

A fenyőfa kültéri bútorokat, amennyiben előzőleg lenolajjal kezelték azokat,  finom felületű dörzspapírral való átcsiszolás után, faolajjal érdemes átkenni. A kültéri olaj a fa sejtfalaira tapadva, természetes módon védi, újítja meg a bútort.

Amennyiben a kerti bútorokat korábban vékonylazúrral kezelték, akkor a tisztítás és finom felületi csiszolás után, még két vékony réteg sötét árnyalatú vékonylazúrral biztosítható az UV állóság. A vékonylazúr előnye, hogy mélyen behatol a fába, nem repedezik, illetve később sem pattogzik le. Kültéri alkalmazás esetén mindenképpen színezett lazúrt válasszon!

A rattan kerti bútorok fonatait elég nehéz a rájuk rakódott portól megtisztítani. Közepes erősségű kefével való átmosásnál érdemes kezdésként mosószeres vízzel, esetleg sós vízzel próbálkozni. Ha rattan bútorai színe elkezdett sötétedni, egy kevés mosószeres vízhez adott bórax világosít a tónusokon. Újabb átmosás és száradás után speciális ápoló olaj segítségével őrizhető meg az újszerű állapot.

A teak fa, más fafajtával ellentétben, magas olajtartalmának köszönhetően, kezeletlenül is időtálló. Néhány év elteltével az időjárás hatásainak következtében azonban árnyalata változhat, szürkülhet.

Ennek elkerülése érdekében érdemes kerti bútorainknak egy árnyékos helyet választani vagy, amennyiben közvetlenül éri őket a nap, gyakrabban időt szánni felületük kezelésére

A fatisztító folyadékkal való átmosás, szükség esetén puha dörzspapírral való átcsiszolás után, keményfaápoló olajjal való átkenés teszi víztaszítóvá és ellenállóvá a teak fát. Két nap pihentetés elteltével a kezelt bútor megújult állapotban vehető ismét használatba.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: #Kert