Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Környezetbarát bútort szeretnél? Válassz tudatosan!

Környezetbarát bútort szeretnél? Válassz tudatosan!

A környezetvédelem egyre fontosabb szempont a bútorválasztás során is, ezért összeszedtünk néhány olyan információt ezzel kapcsolatban, amire érdemes figyelni egy új darab kiválasztása során. Lássuk, mitől válik környezetbaráttá egy bútor!

 

 

 

Egy bútordarab története a fakitermelésnél kezdődik

Egyre több gyártó vállalja, hogy bútorai készítése során csak olyan faanyagot használ fel, amely fenntartható erdőgazdálkodás keretében került kivágásra. Az 1993-ben megalakult Forest Stewardship Council (fsc), azaz a Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa a legismertebb globális szinten működő szervezet, amelynek minősítése a mai napig megbízhatóan garantálja, hogy egy bútor elkészítésének folyamata megfelelt a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés és gyártás feltételeinek.

WOOOD - Adam fenyő ruhásszekrény, [fsc]

Egy fsc minősítéssel ellátott  bútor alapja először is egy fsc minősítésű erdő. A kiválasztott farönköket kivágás után egy minősített faüzembe szállítják, hogy bútoralapanyag készüljön ezekből. A cél, hogy a terméklánc egyetlen pontján se kerüljön tanúsítás nélküli alapanyag a végtermékbe. A Nide webáruházban számos minősítéssel ellátott termékek közül válogathat.

Újrahasznosított alapanyagok felhasználása jelenti a környezetbarát bútorok készítésének másik fő irányát

Az elmúlt években egyre többször találkozunk a valódi  bőr színvonalas újrafelhasználásának példáival. Az ezek közül népszerű ECO-BŐR alsó rétege újrahasznosított valódi bőrből készül, amely természetes és egyedi megjelenést kölcsönöz egy bútornak. A bőrt poliészter borítóréteg védi, ami megakadályozza annak kopását.  A webáruházunkban kapható termékeknél a felhasználási arány jellemzően 70% ECO-BŐR és 30% poliészter, ami egyszerre biztosít vonzó és tartós megjelenést.

WOOOD - Bean Baloldali Sarokkanapé, Konyak

A bútoripar egy másik kedvelt környezetbarát alapanyaga napjainkban a  Pet-palack, amiből például tapintásra meglepően lágy szőnyegek is készülhetnek. A feldolgozási folyamat során a palackokból először vékony poliészter fonál készül. Az ebből készített szőnyegek anyaga tartós, tisztításuk pedig egyszerű.

Az újrahasznosíthatóság is fontos szempont, ha a fenntartható fejlődés szempontját is figyelembe vesszük bútoraink kiválasztása során

A fa bútorok nagyon hosszú élettartamúak lehetnek. A felhasználási időt pedig még tovább növelhetjük, ha rendszeresen kezeljük, ápoljuk azokat. Gyönyörű régi bútorokat is találhatunk az erre szakosodott piacokon, régiségkereskedésekben, azonban vásárláskor a részletekre itt is oda kell figyelni.

 

House Nordic - Újrahasznosított szőnyegek

 

Bár ezeknek a bútoroknak az ismételt használatba vétele, felújítása nagyon is környezetbarát, a régi bútorok festése során gyakran használtak nagy mennyiségű nehézfémet tartalmazó adalékanyagokat, illetve olyan ragasztó anyagokat, amelyeket azóta már kivontak a használatból,  ezért csiszolás előtt érdemes a  régi darabokat egy asztalossal átnézetni. Az újrahasznosított fatermékekből készült újragondolt bútorok szintén jó példái a környezettudatos megoldásoknak.

 

Egy új bútor vásárlása során is fontos szempont a javíthatóság

Ezen a téren a fa bútorok jelentik a legideálisabb választást. Egy ülőgarnitúra esetében érdemes azt is átgondolni, hogy szükség esetén megoldható-e annak újrakárpitozása. Így rongálódás,  egy lakás újrarendezése, illetve költözés esetén is változtathatunk már meglévő bútorainkon.


Tartalomhoz tartozó címkék: #Környezetbarát termékek